ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.
Αυτός ο οδηγός αφορά την ασφάλεια κατά χρήση των φαρμάκων. Περιέχει πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα που σας χορηγεί ο γιατρός σας (για πρόληψη ή θεραπεία) με περισσότερη ασφάλεια, αποφεύγοντας συνήθη λάθη και ελαχιστοποιώντας τις ανεπιθύμητες δράσεις-παρενέργειες ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν την ασφαλή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.
I. Γενικά
-
Καταγράψτε το ιατρικό σας ιστορικό.
-
Καταγράψτε το ατομικό σας ιατρικό αναμνηστικό: εμβολιασμοί, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε φάρμακα ή τροφές, σοβαρές ασθένειες που είχατε στο παρελθόν, νοσηλείες, χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και θεραπείες που έχετε κάνει στο παρελθόν.
-
Καταγράψτε το οικογενειακό ιατρικό σας ιστορικό: σοβαρές ασθένειες από τις οποίες έπασχαν στενοί, εξ’ αίματος, συγγενείς σας όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος, ψυχιατρικές διαταραχές, γλαύκωμα.
-
Καταγράψτε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε, ακόμα και αν δεν σας τα έχει συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός, καθώς και κάθε άλλη ουσία που χρησιμοποιείτε για θεραπευτική ή διαιτητική χρήση (παυσίπονα, φυτικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής όπως η ομοιοπαθητική καθώς και ειδικές δίαιτες).
Σε κάθε επίσκεψη σας σε επαγγελματία υγείας (ιατρείο, νοσοκομείο-κλινική, φαρμακείο) να έχετε μαζί σας αυτές τις πληροφορίες και να ενημερώνετε τον επαγγελματία υγείας (γιατρό, νοσηλευτή, φαρμακοποιό) ώστε να σας χορηγείται η περισσότερο ασφαλής και αποτελεσματική για εσάς φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης, να ενημερώνετε τους επαγγελματίες υγείας που επισκέπτεσθε για το πρόγραμμα φυσικής άσκησης-γυμναστικής που ακολουθείτε και για ειδικές δίαιτες που κάνετε καθώς είναι δυνατόν να επηρεάζουν με κάποιο τρόπο την αποτελεσματική και ασφαλή φαρμακευτική αγωγή σας.
Να ενημερώνετε, πάντα, για πιθανή ή για σκοπούμενη εγκυμοσύνη καθώς και για το αν θηλάζετε.
II. Στο Ιατρείο
Ενημερώστε το γιατρό σας για το ιατρικό σας ιστορικό-αναμνηστικό, το οικογενειακό ιστορικό σας καθώς και για τα φάρμακα που λαμβάνετε.
Στην περίπτωση που απαιτείται να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή ζητήστε από το γιατρό σας να σας ενημερώσει και να σας εξηγήσει τα εξής:
-
Τι ακριβώς είναι το φάρμακο που σας χορηγεί, για ποιο λόγο σας το χορηγεί και τι αναμένεται να συμβεί με τη συγκεκριμένη θεραπεία.
-
Ποιο είναι το όνομα του φαρμάκου
-
Πως θα πρέπει να το λαμβάνετε (οδός χορήγησης, π.χ. από το στόμα ή κολπικό υπόθετο), σε ποια ποσότητα καθώς και τη συχνότητα λήψης του (κάθε πότε, ποιές ώρες) και για πόσο συνολικά χρονικό διάστημα (π.χ. για δέκα ημέρες).
-
Αν η λήψη του θα πρέπει να γίνεται κάποια συγκεκριμένη ώρα, πριν ή μετά το φαγητό.
-
Αν το φάρμακο που σας χορηγείται έχει αλληλεπίδραση με κάποιο άλλο φάρμακο που ήδη λαμβάνετε ή με κάποιες συγκεκριμένες τροφές.
-
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες- ανεπιθύμητες δράσεις του και τι θα πρέπει να κάνετε αν αυτές παρουσιαστούν σε εσάς.
-
Τι θα πρέπει να κάνετε αν παραλείψετε μια δόση του φαρμάκου ή αν λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα.
-
Πότε αναμένεται να παρουσιαστεί βελτίωση στα συμπτώματα ή στα σημεία της ασθένειας για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο.
-
Αν το φάρμακο που σας χορηγείται προκαλεί εξάρτηση.
-
Αν το φάρμακο που σας χορηγείται έχει επίδραση στον ύπνο, στην οδήγηση οχήματος ή σε άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με τις προσωπικές και τις επαγγελματικές σας απαιτήσεις.
-
Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε ή να επισκεφθείτε ξανά το γιατρό ή άλλον επαγγελματία υγείας.
-
Τέλος, πριν την αναχώρηση σας από το ιατρείο, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή που σας χορηγεί ο γιατρός και στην οποία θα πρέπει, εκτός του ονόματος σας, να αναγράφει την ηλικία, το βάρος σας, τη διάγνωση, την ταχυδρομική διεύθυνση και το τηλέφωνο σας.
III. Στο Φαρμακείο
-
Επιβεβαιώστε ότι το φάρμακο που σας δίνεται είναι το ίδιο με αυτό που συνταγογράφησε ο γιατρός σας.
-
Βεβαιωθείτε ότι στη συσκευασία του φαρμάκου υπάρχει «Φύλλο Οδηγιών για το Χρήστη».
-
Βεβαιωθείτε για την ημερομηνία λήξης του φαρμάκου σας (αναγράφεται στη συσκευασία).
-
Βεβαιωθείτε για τις οδηγίες χρήσης που σας έδωσε ο γιατρός σας και ζητήστε από τον φαρμακοποιό να σας διευκρινίσει ότι δεν έχετε καταλάβει.
-
Ρωτήστε για τις συνθήκες φύλαξης-αποθήκευσης του φαρμάκου και για το αν η συσκευασία του είναι ασφαλής για τα παιδιά.
-
Αν απαιτείται να κρατηθεί η συνταγή στο φαρμακείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει το όνομα και το τηλέφωνο του γιατρού σας.
IV. Στο Σπίτι
-
Διαβάστε το «Φύλλο Οδηγιών για το Χρήστη» που περιλαμβάνεται στη συσκευασία κάθε φαρμάκου που κυκλοφορεί νόμιμα. Αναφέρει με λεπτομέρειες τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που σας χορήγησε ο γιατρός σας όπως τις ενδείξεις του, τις οδηγίες χρήσης, τις ανεπιθύμητες ενέργειες-παρενέργειες και κάθε τι που θα πρέπει να γνωρίζετε.
-
Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου όπως αυτές καθορίστηκαν από το γιατρό σας. Μην αλλάξετε, για οποιοδήποτε λόγο, τις οδηγίες του γιατρού σας.
-
Για τα φάρμακα που είναι σε υγρή μορφή να χρησιμοποιείτε πάντα τις ογκομετρικές συσκευές μέτρησης που υπάρχουν στη συσκευασία.
-
Να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα όπως είναι. Δεν επιτρέπεται να ανοίγετε τις κάψουλες, να συνθλίβετε τα δισκία-ταμπλέτες ή να τα μασάτε εκτός και αν έχετε σαφείς ιατρικές οδηγίες γι’ αυτό.
-
Κατά τη λήψη της νυχτερινής δόσης τα φάρμακα να μην λαμβάνονται ποτέ στο σκοτάδι ακόμα και είστε «σίγουρος» για τη συσκευασία.
-
Να μην λαμβάνετε ποτέ φαρμακευτική αγωγή άλλου ασθενούς και να μην προτείνετε τη δική σας σε άλλον ακόμα και αν υπάρχει η ίδια ιατρική διάγνωση.
-
Στη διάρκεια της θεραπείας σας βεβαιωθείτε ότι όλα εξελίσσονται όπως σας ενημέρωσε ο γιατρός σας και
-
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό και το φαρμακοποιό σας αν παρατηρήσετε οτιδήποτε μη αναμενόμενο.
Διατήρηση-Αποθήκευση Φαρμάκων
-
Να μην κρατάτε φάρμακα που δεν χρειάζεστε άλλο ή που έχουν ήδη λήξει.
-
Διατηρείτε, πάντα, τα φάρμακα στην αρχική τους συσκευασία καθώς αυτό διευκολύνει την ασφαλή λήψη τους.
-
Αποθηκεύετε τα φάρμακα σε χώρο στον οποίον δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά.
-
Αποθηκεύετε τα φάρμακα σε σκιερό και ξηρό χώρο και μακριά από πηγές θερμότητας ή ψύχους καθώς η υγρασία, η θερμότητα και το ηλιακό φώς μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.
-
Μην αποθηκεύετε τα φάρμακα στο ψυγείο σας εκτός και αν έχετε σαφείς οδηγίες για αυτό.
-
Αποθηκεύετε τα φάρμακα σας σε διαφορετικό χώρο από καλλυντικά και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο σπίτι (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λ.π.) και σε διαφορετικό χώρο από κτηνιατρικά φάρμακα που υπάρχουν στο σπίτι.
© OPUS MATERIA
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων παρακαλώ ανατρέξετε στη σελίδα των ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ.
Τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων 210 77 93 777
T.: 210 9423677 info@opusmateria.gr